Datorer Teknologi

Internet of Things

November 5, 2018

Samlingsbegreppet Internet of Things (IoT) används flitigt när det kommer till olika prylar som Apple Watch, kyl och frys som är uppkopplade till ett nätverk, eller när det rör sig om smarta hus till exempel. Termen kan även syfta på mer generella saker som enklare komponenter som kommunicerar med varandra, men över lag så är Sakernas internet något som vi förknippar med smarta elektroniska prylar i vår vardag. Många vardagliga prylar som vi använder är uppkopplade till WiFi-nätverk och faller då in i denna kategori. Det är en modern och digitaliserad värld vi lever i och detta skapar helt nya förutsättningar för att underlätta våra liv.

Allt är inte frid och fröjd när det kommer till prylar och elektroniska apparater som är tillverkade för att underlätta våra liv. Det händer då och då att hackers med onda avsikter bryter sig in i olika system som exempelvis driver våra hushållsapparater. Dessa kan sedan användas för att delta i DDoS (Distributed Denial Of Service) attacker mot andra användare på internet och attackerna kan resultera i stora problem för offret. I framtiden kommer detta bli ett område för IT-experter att handskas med då vissa bilar redan idag kan styras via internet. Då handlar det helt plötsligt om större trafikfaror, så det finns verkligen en risk med att koppla upp prylar och fordon till nätet.

Framtiden när det gäller Internet of Things

I en allt mer uppkopplad värld så är det bara en tidsfråga innan alla våra prylar kopplas upp till internet. Bilar använder redan navigeringssystem via GPS och kartor från Google Maps för att visa dig kortaste sträckan till en destination. I framtiden kommer alla våra bilar förmodligen vara uppkopplade till nätet på ett eller annat sätt, och även om det kommer med många fördelar så finns det en hel del risker med det. Säkerhet är något som måste tas på allvar när det kommer till elektroniska apparater som faktiskt kan skada användaren om de utsätts för intrång. Det finns redan exempel på händelser som skapat stora problem.

Fördelar

Även om det finns några punkter att arbeta med när det kommer till säkerhet, så är fördelarna otroligt många jämfört med nackdelarna. Internet of Things är något som gör våra liv betydligt enklare, och om du kan se din puls direkt i din klocka så vet du när du ska varva ner, eller om du inte fyllt på din kyl på ett tag så kan du få ett meddelande som påminner dig om detta. Saker som dessa är viktiga för oss eftersom vi lever i en hektisk vardag där vi ofta glömmer bort ärenden och vardagliga saker. Våra prylar hjälper oss att minnas och gör livet lite enklare helt enkelt.

Nackdelar

Som tidigare nämndes så finns det absolut en del risker med att koppla upp alla prylar till internet. Men det ska inte betyda att du som användare ska vara rädd för din hemelektronik eller din bil i framtiden, utan det handlar snarare om utmaningar som måste lösas på sikt. Problemet med dagens utveckling är att den sker i en så rasande takt att det kan vara svårt att hänga med, men i slutändan så är målet att våra elektroniska apparater ska finnas där för att skapa lugn. De ska hjälpa oss att minnas och motivera oss för att träna, bara som ett exempel. Det viktigaste är att inte glömma av riskerna med att ha allt uppkopplat.

Sammanfattning

Internet of Things är ett spännande sätt att integrera våra vardagliga prylar till internet, och på så sätt skapa ett enklare liv. Våra Tv apparater är numera väldigt mycket smartare än vad de var bara för några år sedan och de kan till och med uppdatera mjukvaran helt själva. Vi använder robotgräsklippare som använder GPS-teknologi för att inte åka iväg för långt och våra bilar kan i framtiden styras helt och hållet via nätet. Dessutom finns det planer på helt självkörande bilar och detta är också något som kräver uppkoppling till internet. Det viktigaste är att vi inte glömmer farorna med att koppla upp allt till nätet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *