Datorer Teknologi

Definition

November 5, 2018

Termen Big Data har använts sedan 1990-talet men har växt och blivit mycket vanligare på senare år. Man brukar säga att termen fick sitt genomslag år 2009. Allt vi gör på internet – det vill säga med våra mobiltelefoner, surfplattor, laptops, stationära datorer och så vidare – sparas och samlas in så att man kan använda och analysera det senare. Det lämnar digitala spår (data). Termen Big Data får oss att tro att detta är stora mängder data, men så är inte alltid fallet. Det kan vara väldigt mycket, men även väldigt lite. Det spelar ingen roll om du shoppar online, lyssnar på musik eller skriver med vänner på Facebook – det du gör lämnar data efter sig.

Vi har samlat in data om vad vi människor gör och hur vi gör det under väldigt lång tid – faktiskt långt innan Big Data kom in i bilden. Det som skiljer nutidens sätt att göra det från dåtidens är att vår vardag nu är digitaliserad. Nästan allt vi gör nu för tiden gör vi faktiskt online. Förut var man tvungen att sätta allt på papper – allt från försäljningssiffror till prishöjningar och antalet kunder som handlar. Nu kan de som analyserar även ta del av Facebookuppdateringar, antalet visningar och klick på reklam, videos, tweets och e-post för att kunna analysera hur saker och ting går till.

Integritet

Big Data kan användas för att företag och staten bättre ska kunna förstå sina kunder och medborgare. Det finns en hel del oro i att nästan ingenting du gör online längre är privat och att mer och mer av det du gör spelas in av myndigheter, företag och regeringar. Den oron är inte obefogad. Visst ska man tänka en extra gång när man går ut på internet för att göra någonting, men så länge du kan stå för det du gör är det ingen fara, och antagligen kommer framtidens lagar att ändras lite för att skydda oss online. Detta är fortfarande väldigt nytt, och lagändringar kommer ofta lite på efterkälken.

Användningsområden

Det finns mycket positivt som kommer med Big Data, både spännande och intressanta saker. Många företag använder idag Big Data för att bättre hålla koll på sina kunder. Till exempel kan handlare lättare veta vad som kommer att sälja och vad man ska köpa in och appen du använder för att lyssna på musik online kan gissa sig till vilka andra låtar du skulle kunna tycka om. Det hjälper också att göra affärsprocesser smidigare. Företag kan effektivisera sitt arbete och se till att lagret är välfyllt genom att analysera vad det söks efter online eller vad folk skriver på sociala medier. På så vis kan de fylla lagret med vad som behövs.

Hur viktigt är Big Data

Är det egentligen så viktigt att förstå sig på Big Data? Svaret är ja. Big Data växer och kommer att påverka våra liv allt mera med tiden. Big Data och sättet vi samlar in data på kommer att effektiviseras, bli billigare, starkare och mera lättillgängligt. Vi kommer hitta nya sätt att använda det på hela tiden. I vårt moderna samhälle finns det alltid runt oss och det kommer att påverka vår vardag. Polisen använder sig av Big Data på olika sätt för att ta fast tjuvar och förutsäga bedrägerier, så som felaktigt kreditkortsanvändande. Även när man ska göra trafiken mera effektiv, till exempel när tåg ska vänta på försenade bussar och vi får färre köer.

Big Datas fyra V

Man brukar nämna fyra V när man pratar om Big Data. Dessa är High volume, High variety, High variability och High veracity. High volume beskriver hur mycket data som ska analyseras, vilket är väldigt mycket. High variety betyder att det finns många olika typer av data att hantera, såsom bilder, mejl, dokument och så vidare High variability betyder att även samma sorts data (exempelvis dokument) kan behövas analysera på olika sätt till exempel beroende på var, när och vem som har gjort något. High veracity betyder att det samlas in väldigt mycket data under kort tid, och mycket måste rensas bort eftersom det kommer vara helt oanvändbart. Med Big Data kan alla dessa faktorer tas med i beräkningarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *