Datorer Teknologi

Datorteknik och trender för året 2018

November 5, 2018

I dagens digitala samhälle är vi vana vid att se teknologiska genombrott dyka upp då och då, och när det kommer till datorteknologi så sker genombrott som blir till trender väldigt fort. Några nya program som lanserats under året är exempelvis Googles AI Alphago som på egen hand lär sig spelregler i taktikspelet Go. Detta kan jämföras med ett självlärande program eller artificiell intelligens. Exempelvis lär den sig av sina misstag och korrigerar sitt spel allt eftersom, och slutligen kan programmet segra helt utan mänsklig interaktion eller hjälp. Detta är en revolutionerande inom genren AI, när det kommer till spelteknik och liknande där det kan utnyttjas.

Internet of Things är ett begrepp som garanterat kommer fortsätta vara en trend efter 2018, och tack vare att fler och fler företag kopplar upp sina enheter till nätet så kan du få din gräsklippare att klippa gräset på egen hand, eller din kyl att meddela dig när den står tom. Teknologiska genombrott som dessa är egentligen väldigt stora och betydande, men de har inte fått så mycket plats i media som de borde. Mycket tas för givet idag, men det handlar i slutändan om nytänkande datorprogram som är smarta nog att underlätta våra dagliga liv. De blir som små hjälpmedel i vardagen, och det är bara en tidsfråga innan våra bilar kör på egen hand.

Digitala anställda

Det finns ett begrepp som kallas för cobots, och detta är ett datorprogram som sköter arbetssysslor åt företag. Det kan röra sig om programmering, underhåll och till och med utveckling. Vissa företag hyr ut sina cobots per timme när det kommer till olika uppdrag, och beroende på hur mycket beräkningskapacitet som krävs så höjs även priset. Vissa större uppdrag kan kräva en hel serverhall av datorer för att räkna ut saker med, och då blir det genast dyrare. I andra fall kan det handla om enkla beräkningar eller programmeringar för att skapa ett gränssnitt eller en hemsida, bara som några exempel. I framtiden blir detta garanterat mycket vanligare.

Självkörande bilar

Företaget Tesla har redan skapat bilar som kan köra vissa sträckor på egen hand. De gör detta med hjälp av avancerad teknik samt uppkoppling både till internet och GPS satelliter. Detta kommer att bli en trend eftersom människor vill bli så effektiva som möjligt gällande hanteringen av tid. Kan man ta en tupplur eller jobba lite medan bilen sköter resan så vill säkert många göra det. Även om teknologin bakom självkörande bilar är ny, så är det garanterat ett område som många företag vill vara delaktiga i. Det är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på eftersom vi människor värdesätter vår tid. Framtiden är på ett sätt redan här.

Intelligenta appar

Detta är ett begrepp som berör artificiell intelligens, men det räknas snarare som ett underområde. Mycket handlar om att läsa signaler eller tolka beteenden, och om en användare av en app är stressad så kan du få ett lugnande besked, bara för att nämna ett exempel. Det kan även röra sig om gränssnitt som underlättar informationssökning, och genom att använda röstkommandon så kan appen sedan tolka det du säger. Sedan tar programmet fram det du letade efter. Även om vissa appar misslyckats med sin uppgift genom misstolkningar så finns flera nya appar på gång. De nya, intelligenta apparna ska vara mycket bättre på att tolka din röst, och även se till att du får fram rätt resultat.

Sammanfattning

Tekniktrender är något som vi behöver vänja oss vid eftersom det sker genombrott hela tiden – särskilt när det kommer till datorprogram eller appar som ska underlätta vår vardag. Mycket av tekniken som vi använder går ut på att göra våra liv enklare, samtidigt som de sparar vår tid. Tid är väldigt värdefullt i den digitaliserade världen vi lever i idag, och människor värdesätter mer tid med familjen och sina hobbys. Detta är något som utvecklare av smarta appar, intelligenta hus, och självlärande program försöker se till att användarna får. Trenderna som vi ser idag ger en fingervisning om hur det kommer att se ut framöver, och i vissa fall är framtiden redan här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *